Zdrowie

Woda redox – co to właściwie oznacza?

Woda redox to gaszący pragnienie, dietetyczny oraz smaczny płyn, który powstaje z doskonałej wody głębinowej z własnego ujęcia bez żadnych suplementów, także odżywczych czy polepszających smak. Otrzymuje się ją w długotrwałym procesie jonizacji alkalizującej i filtrowania. Dzięki zaawansowanym procesom tworzy się smaczna i zdrowa woda redox, redukująca zakwaszenie ciała i usuwająca oksydanty. W wyniku jonizowaniu woda redox łapie optymalny balans mineralny, natężenie ORP, właściwe pH i układ atomów, przez co jest szczególnie cenna dla metabolizmu.

Moc wodorowęglanów kontra palący ból w żołądku

Przy nadkwasocie układ trawienny powinien mieć dopasowaną suplementację, a idealne dla osób z tym schorzeniem będą zgodne z naturą wody mineralne o natężeniu ponad 600 mg/l. Wodorowęglany w ich składzie zobojętniają kwas trawienny, odkwaszają i wspomagają zabliźnianie ubytków w błonie śluzowej. Także proces trawienia okazuje się bardziej efektywny po suplementacji grupy CH. To nie tajemnica, że układ trawienny pracuje w dolnej części w środowisku zasadowym, a takie warunki do sprawnego działania naturalnie przynosi woda z wodorowęglanami.

Magnez i wapń – mikroelementy pożądane przez serce, kości i neurony

Spośród ważnych mikroskładników to właśnie magnez niweluje intensywność stresu, niemocy, przepracowania. Dbałość o prawidłowy współczynnik dobroczynnego mikroelementu wzmacnia aktywność i efektywność. Dodatkowo składnik ten wspiera neurony poprzez zredukowanie napięcia połączeń, zarazem wykazując wielokierunkowe oddziaływania na wszystkie naczynia krwionośne. Za to wapń znany jest z oddziaływania na układ kostny i zęby, ale także serce i mięśnie nie potrafią bez niego działać na dłuższą metę. Od wapnia zależy nie tylko czynność serca, ale i przyswajanie żelaza. Woda z wapniem wspiera również osoby planujące schudnąć, ponieważ od dawna wykorzystywany jest jego dobroczynny wpływ na prawidłową przemianę materii.

Równowaga składników mineralnych i więcej – czemu trzeba o tym myśleć?

Biorąc pod uwagę pozytywny wpływ tych dwu składników na organizm, kluczowy jest właściwy poziom ich równowagi w wysokozmineralizowanej wodzie. Przyjmowanie wapnia wyłącznie w formie nieorganicznej, w pokarmach negatywnie oddziałuje na właściwe wchłanianie magnezu. Z kolei Mg w śladowych ilościach zmniejsza przyswajanie wapnia. Właśnie dlatego konkretna woda niekoniecznie może pasować konsumentom. To od stopnia przyswajalności substancji zależy, czy zawartość kubka, którą nalewasz, będzie optymalna.